HockeyNews
PLUS

Succémålvakten om framtiden: “Får tiden utvisa”

(11297) Furch Intervju
Johan BernströmBildbyrån

Publicerad: 5 december 2019

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. Målvakten Dominik Furch har hittills under säsongen visat sig vara en av ligans främsta burväktare. I en intervju till HockeyNews.se berättar han nu om säsongen så här långt, livet i Sverige och möjligheten till en fortsättning i den rödvita tröjan.  

– Jag vet inte riktigt, det får nog tiden utvisa, vart jag kommer att spela i framtiden, säger Furch till HockeyNews.se

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

En av de största anledningarna till att Örebro Hockey under denna säsong har tagit klivet till toppen av tabellen stavas Dominik Furch. Den tjeckiska burväktaren har imponerat stort och har räddat flest puckar av samtliga målvakter i ligan.  

– Jag tycker att det känns bra, även om vi förlorade de två senaste matcherna men överlag så känns det som att vi har hittat en bra väg hittills under säsongen, säger Furch till HockeyNews.se

Totalt har Furch svarat för 475 räddningar, vilket är mest av samtliga målvakter i ligan. Efter sina 19 starter så har tjecken en sammanlagd räddningsprocent på 92,05 – av dessa har Örebro stått som segrare 13 gånger. 

– Jag har faktiskt inte kollat på statistiken någonting här. Men jag har haft en bra känsla vilket är det viktigaste. Jag måste fortsätta att spela som jag har gjort och göra mitt bästa.

Och med en total istid på 1130 minuter är Furch den målvakt som har spelat överlägset mest i ligan. Men att matchas hårt är något som den tjeckiska burväktaren är vad vid och trivs med.  

– Jag gillar att spela många matcher och här i Sverige är spelschemat okej med oftast två matcher i veckan.

Vilka detaljer vill du främst utveckla här i Örebro?

– Nu i min ålder handlar det mycket om att utveckla detaljer. Man kan inte ändra stilen för mycket.

Furch anslöt inför denna säsong efter att tidigare ha tillbringat fyra raka säsonger i KHL, där han närmast kom från spel i Severstal Cherepovets. Totalt har han också två VM-mästerskap samt ett OS på sin gedigna meritlista.

Vad skulle du säga är de stora skillnaderna såhär långt mellan SHL och KHL?

– Framför allt handlar det om tempot som är mycket högre här än i KHL. Här handlar det mer om att gå mer rakt mot mål i ett snabbare tempo.

Örebromålvakten Dominik Furch har varit en utav ligans främsta målvakter såhär långt under säsongen. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Och nog har det varit en förändring i att byta KHL-livet med långa bortaturnéer till att nu leva en vardag i Närke. I Örebro bor han tillsammans med sin fru och sin ett och ett halvt år gamla son Yannick.

– Det klart att det är en skillnad i livsstil, här är det självklart bättre att bo. Hela familjen trivs här.

Furch har ett kontrakt med Örebro som sträcker sig över denna säsong och lär vara ett hett villebråd för klubbar runt om i hockeyvärlden. 

Hur ser framtiden ut för dig?

– Jag vet inte riktigt det får nog tiden utvisa, vart jag kommer att spela i framtiden. Jag trivs väldigt bra här så jag vill fokusera på den här säsongen. Jag har en agent så det är hans jobb.

En annan faktor till Örebros framgång har varit det starka lagkollektivet med samtliga fyra kedjor har levererat.

– Stämningen i laget har varit väldigt bra enda sedan jag kom hit under sommaren. Jag kände direkt en väldigt bra atmosfär i omklädningsrummet och det har bara fortsatt vilket är väldigt viktigt.

Nu väntar en småländsk roadtrip för laget som under torsdagskvällen ställs mot tabellelvan Växjö i Vida Arena. Laget avslutar sedan borta mot Oskarshamn innan det tio dagar långa landslagsuppehållet tar vid.

Tror du att du kommer stå i morgondagens match?

– Jag tror det, haha.

Huvudtränare, Niklas Eriksson är dock mer hemlighetsfull när det kommer till målvaktsparet inför morgondagen.

– Det är lite av affärshemligheter än så länge, säger Niklas Eriksson till HockeyNews.se.


Läs mer inför Växjö-Örebro: 

Örebroback tillbaka – magsjuka stoppade forwarden 

Örebrotalangens drömbesked: ”Kunde ta ett litet glädjevrål” 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!